همان گونه که در مطلب مربوط به طراحی پلان محوطه سازی عنوان شد طراحی لنداسکیپ به نوع کاربری آن بسیار وابسته است و در واقع تحت تاثیر آن طراحی و اجرا می گردد از این رو وقتی درباره طراحی محوطه و لنداسکیپ ویلا صحبت میکنیم با و توجه به نوع استفاده ساکنین از ویلا، محوطه سازی و المان های مربوط به آن در ذهن معمار شکا خواهد گرفت و به همین دیلل است که اساسا طراحی محوطه در ویلا بسیار مبسوط و گسترده نسبت به محوطه آپارتمان اجرا می شود چرا که محوطه ویلا یکی از ارکان اصلی ویلاست که در بدو ورود به ساختمان با گذر از میان آن فرصتی است برای درک معماری کلی بنا و همچنین ایجاد حس تغییر فضا در بیننده است.
اگر بخواهیم تعریفی برای این کار در نظر بگیریم به صورت کلی به آنچه در بستر عرصه ویلا در فضای آزاد طراحی می شود طراحی لند اسکیپ ویلا می گوییم که این فضاها در حالت کلی شامل حیاط و باغ ویلا، حیاط پشت (Backyard)، شاه نشین ویلا، دیوارها و سر در ویلا و روف گاردن (roof garden) و تراس گاردن ها (Terrace Garden) می باشد گرچه ممکن است تراس گاردن توسط سقف های شیشه ای یا چوبی و یا سازه های پارچه ای پوشیده شود در اینجا منظور از فضاهایی که در فضای آزاد وجود دارند محیطی است که سقف سازه ای ویلا بر روی آنها قرار نگرفته و جزئی از محیط مسقف در طراحی سازه ویلا نمی باشند.
در طراحی محوطه ویلا مهم ترین اصلی که معمار پروژه باید مدنظر قرار دهد پیروی کردن دیزاین لنداسکیپ با فرم و سبک و معماری کلی بناست که یک نوع هارمونی و همگونی را در داشته باشد و مهمترین بخش که باید با طراحی حیاط یا باغ ویلا و دیوارها و سر در ویلا فرم هارمونیکی داشته باشد طراحی نمای ویلاست.
در طراحی ویلا هر گز نمی توانیم به صورت جزیره های جدا از یکدیگر اقدام به ترسیم فرم بنا کنیم در نیجه سبک معماری نیز بسیار حائز اهمیت است پس در صورتی که یک ویلای کلاسیک یا مدرن داریم حتما لنداسکیپ ویلا باید در همان شیوه معماری دیده شود و المان های سبک مورد نظر را در خود جای دهد.
نکته دیگر از اصول طراحی محوطه سازی ویلا در نظر داشتن شرایط اقلیمی و جغرافیایی ویلاست بسته به سردسیری یا گرمسیری منطقه یا هو نوع اقلیم دیگری نه تنها فرم و کانسپت طراحی بلکه متریال مورد استفاده نیز متغیر خواهد بود که این امر خود به خود در شکل نهایی کار تاثیر گذار است.
تعریف سبک معماری مانند ملیت افراد است چقدر تصور صحبت دو هم وطن به زبانی غیر از زبان مادری دور از انتظار است! به همان اندازه پیروی نکردن اصولی از المان ها و فرم های هر سبک در طراحی معماری ناپسند و دور از انتظار است و غیر معمول می نماید، فرم و سبک معماری ویلا به شدت در طراحی محوطه سازی ویلا اثر مستقیم دارد چرا که همانطور که گفته شد برای حفظ هارمونی نما و منظره کلی بنا حتما باید قواعد سبک مورد نظر معماری را در محوطه سازی ویلا پیش بینی کنیم از آنجا که تاثیر سبک معماری بر طراحی لنداسکیپ ویلا امری اجنتاب ناپذیر است در ادامه و به صورت مجزا این مورد را در دوسبک اصلی یعنی سبک کلاسیک و مدرن بررسی خواهیم کرد.
در نوشته پیشین سبک معماری را به ملیت افراد تشبیه نمودیم و حالا تصور کنید جامعه ای روستایی که در یکی از دور افتاده ترین نقاط زندگی میکنند آیا میزان قرابت و همزیستی آنان چند برابر محیط های شهری نیست؟ بله همینطور است و دلیل آن بسیار ساده است پیروی از سنت های پبشین، در واقع هر چه انسانها تبادلات اجتماعی کمتری با پیرامون خود داشته باشند سنتی تر و مقید تر به اصول کهن خود هستند خواه این مراودات مجازی باشد یا حقیقی در طراحی محوطه و لنداسکیپ کلاسیک نیز همین طور است چرا که سبک کلاسیک با پشتوانه چند هزار ساله به شدت بر اصول خود استوار بوده و هر گونه تخطی از آنها به معنای عدم قاعده مندی در معماری محسوب می شود.
در طراحی محوطه کلاسیک تمرکز ما بر دیوار ها و سر در های سنگی و همچنین استفاده از مجسمه های سنگی و آبنماهای سنتی در حیاط و باغ ویلا است و کمتر از متریال چون شیشه و یا مصنوعات پلیمری مانند فایبر گلاس و بعضا چوب استفاده می کنیم.
به کارگیری ابزار های سنتی در حاشیه استخر و روی دیوارها، ستون ها و تاج های ستون و همچنین سر درب بنا نیز از دیگر قواعد طراحی محوطه ویلای کلاسیک است.
اگر سبک کلاسیک را یک جامعه محافظه کار سنتی قلمداد کنیم در تعریف شبک معماری مدرن می توان آن را با یک جامعه به روز و دارای تبادلات روزمره با پیرامون خود تاثیر پذیری از آنها معرفی کنیم در نتیجه در طراحی محوطه ویلای مدرن کمتر به اصول و قواعد دست و پاگیر و نامتغیر برخورد داریم گرچه در عین حال فرم و شیوه اصلی کار یعنی مدرنیته را حتما حفظ خواهیم نمود.
از این رو در طراحی لنداسکیپ ویلای مدرن با تنوع بیشتری از متریال روبرو هستیم که این امر خو به خود تنوع طرح ها را به همراه دارد، استفاده از شیشه و چوب و سنگ و مواد فایبرگلاس و پلی کربنات گرفته تا پوشش های پلیمیری مانند چوب پلاست یا سقف های متحرک و انواع پرگولا و لوور و شینگل همه در طراحی محوطه مدرن جا میگیرند.
با توجه به در نظر گرفتن فضاهای بزرگتر از واحد های مسکونی و آپارتمان در طراحی ویلا علاوه بر بالکن ها ی اتاق خواب و فضاهای دیگر معمولا در طراحی محوطه ویلا یک بالکن بزرگ نیز در طبقه پایین از از بام یا روف گاردن ایجا می کنند که تراس گاردن (Terrace Garden) نام دارد.
تراس گاردن به دلیل اینکه در طبقه ی مسکونی قرار دارد محل سهل الوصولی برای استفاده از هوای آزاد است که با استفاده از مبلمان بیرونی مکانی برای آسایش ساکنین فراهم میکند در طول روز نیز با نصب پرگولا یا آلاچیق و یا سقف های متحرک محیطی دلنشین در زیرسایه را ایجاد می کند از دیگر مواردی که در تراس گاردن ویلا می توان طراحی نمود آبنما و چمن کاری کف و سقف شیشه ای و.. است.
در قدیم بام یک خانه محلی بالا استفاده و یا جهت نصب برخی از تاسیسات و سیستم های سرمایش و یا گرمایشی بود اما با انتقال این تاسیسات به زیرزمین فضایی آزاد در بام شکل گرفت که خصوصا در طراحی لنداسکیپ ویلا با توجه به اینکه ویلا از چهار طرف آزاد بوده و معمولا در جغرافیایی قرار گرفته که دسترسی به منظره های طبیعی بکر و زیبا دارد به محلی برای طراحی برای آرامش و آسایش ساکنین بدل گردید.
روف گاردن با توجه به مساحت قابل توجه آن نسبت به تراس گاردن اجازه کارهای بیشتری را برای دیزاین به طراح می دهد در طراحی روف گاردن یا بام سبز المان هایی مانند آلاچیق و کاشت گیاهان و درختان طبیعی، باربیکیو، آبنما و مشعل های روشنای و غیره به راحتی قابل اجراست.