طراحی و اجرای نمای ساختمان یکی از برجسته ترین بخش های هر آپارتمان یا ویلا و هر نوع بنایی است چرا که در معرض دید عموم قرار دارد و هر بیننده ای در نگاه اول با دیدن نمای ساختمان قضاوت خاص خودش را نسبت به طراحی نما خواهد داشت از این رو انتخاب مصالح و موادی که در طراحی نما ساختمان به کار گرفته شده از اعتبار خاصی برخوردار است.
بیشترین عناصری که در این راستا کاربرد دارند عبارتند از سنگ نما، شیشه، آجر، مواد کامپوزیتی و پلیمری، سرامیک، فلز، بلوک های سیمانی و چوب که در این نوشته که به همت شرکت معماری فراکارنو تهیه شده است به بحث استفاده از چوب در طراحی نما می پردازیم لطفا در ادامه بحث با ما همراه باشید.
همانگونه که می دانیم چوب در طبیعت از قطع درختان در حال رشد به دست می آید پس از این مرحله چوب ها به چوب بری رفته و به شکل الوار های چوب برش داده شده و در کارگاه ها و یا کارخانه های فراوری چوب به اشکال مورد کاربرد در صنایع گوناگون در می آیند.
بهره گیری از چوب در طراحی معماری بر دو بخش عمده دلالت دارد استفاده از چوب در طراحی داخلی که مربوط به فضاهای مسقف است که در معرض علائم طبیعی مانند باد و باران و آفتاب و.. نبوده و استفاده از چوب در طراحی نما و یا بخش های خارجی ساختمان که در تماس با پدیده های طبیعی و جوی قرار دارد.
در بخش interior design یا طراحی داخلی و برای اجرای اکسسوری های دکوراتیو، انواع چوب های خام و فراوری شده کاربرد دارند این چوب ها از ضایعات چوب گرفته تا چوب کاج، چوب گردو،چوب راش و حتی چوب های فراوری شده مانند ترموود را شامل میشوند که در بخش های متنوعی از دیزاین داخلی منزل به کار گرفته شده از قاب های دیواری تا پارتیشن های چوبی و لوور های چوبی افقی و عمودی گرفته با ساخت مجسمه های چوبی و درب های چوبی و ابزار های چوبی همچنین در پوشش کف و یا قرنیز ها و مواردی از این دست به کار می روند.
حتی در مراحل پس از دیزاین داخلی که پروسه اجرای دکوراسیون داخلی آغاز گردد از چوب در ساخت مبلمان و وسایل منزل با توجه به سبک طراحی دکوراسیون استفاده های زیادی صورت می گیرد.
یکی از مهم ترین مسائلی که در استفاده از چوب در طراحی نما معماری داخلی وجود دارد عدم نیاز به چوب های فراوری شده و خشک شده به شیوه صنعتی است چرا که غیر از پوشش دیوار و کف از چوب و در خصوص ساخت وسائل تزئینی رطوبت چوب جندان تاثیری ندارد که نیاز به خشک کن های صنعتی داشته باشیم و این هزینه به کار گرفتن چوب در دیزاین منزل را کاهش می دهد.
استفاده از چوب در طراحی نما Facade Design یا دیزاین خارجی بنا کاملا متفاوت است با نوع چوبی که در قسمت های داخلی بنا به کار می رود گرچه در کشور ما نمای کاملا چوبی به دلایل مختلف از جمله هزینه بالا و و سازه بتنی و یا فلزی ساختمان مرسوم نیست اما معمولا در طراحی نمای مدرن و بعضا در طراحی نمای ترکیبی سنگ و آجر در کنار آجر و سنگ نیز قسمت هایی از چوب کار می شود.
چوب های به کار رفته در نمای آپارتمان یا هر نوع بنای دیگری به دلیل مواجه بودن با شرایط جوی در فصول مختلف باید فراوری شده باشند چوب هایی که از کارخانه های چوب بری به صورت الوار برش می خورند به صورت طبیعی در بافت خود مقداری رطوبت و صمغ به همراه دارند که رطوبت موجود در چوب به مروز زمان تبخیر شده و باعث تغییر حالت چوب شده و صمغ موجود در چوب نیز باعث تغذیه حشرات و موریانه شده و چوب کیفیت خود را از دست خواهد داد از این رو چوب های مورد استفاده در نمای ساختمان قبل از اجرا در کوره های خشک کن رطوبت و صمغ خود را از دست داده و تبدیل به چوب خشک فرآوری شده و یا ترموود می گردند که عمر آنها را طولانی کرده و از پوسیدگی و آفت زدگی آنها جلوگری می کند.
تا اینجا در یافتیم برای بخش های خارجی بنا مانند طراحی نمای آپارتمان مسکونی و یا هر نوع بنای دیگری بایستی از چوب های ترموود که رطوبت خود را از دست داده اند بهره گیریم اما این پایان ماجرا نیست و چوب فراوری شده نمای ساختمان و یا ترموود نیز بر اثر مواجهه با نور خورشید و برف و باران و باد و سایر عوامل طبیعی دچار فرسایش شده و عمر آن کوتاه شده و یا ظاهر ناخوشایندی خواهد داشت بنابراین پس از به کارگیری چوب و ترموود در نمای ساختمان جهت عایق شدن چوب از رنگ های مخصوص چوب کمک می گیریم که این رنگ ها در دو حالت رنگهای طبیعی پایه آب و رنگ های شیمیایی پایه روغن تولید شده و هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارا هستند که در مطلبی جداگانه به آن می پردازیم.
رنگ چوب ترموود حالتی آب گریز به چوب داده و از جذب آب توسط چوب جلوگیری می کند همچنین با رنگ آمیزی چوب کار شده در نما یکدستی مناسبی نیز در بافت چوب پدید می آید ضمن اینکه رنگ چوب نما بسته به شرایط جوی و جغرافیایی باید هر چند سال یکبار تمدی شود تا از کاهش عمر چوب جلوگیری گردد.
در علم معماری و در قسمت هایی که جز سازه اصلی بنا محسوب نمی شود و بیشتر جنبه زیبایی دارد بیش از آنکه نوع متریال به کار رفته در ساختمان شما مهم باشد جلوه و زیبایی بصری و عمر و کیفیت ان متریال مهم است به همین علت بسیاری از سازندگان ساختمان برای بالابردن سرعت کار و کم کردن هزینه اجرا و همچنین بالا رفتن عمر متریال از مصالحی مشابه چوب در طراحی نما استفاده می کنند که یک شخص عادی شاید تشخیص ندهد جنس کار شده از چوب طبیعی نباشد این مصالح که به نام چوب مصنوعی و یا چوب پلاست و پلی چوب و پلاستوود شناخته شده اند ترکیبی از موا پلیمری مانند خاک اره چوب و یاگرانول ها و تکه های ریز چوب و مواد پلیمری مانند پلی پروپیلن و پلی اتیلن و.. هستند که در پایان با اضافه شدن رنگ به شکل چوب طبیعی در می آیند گرچه باید بدانیم حدود هفتاد درصد از چوب پلاست از چوب طبیعی تشکیل شده و مابقی از افزودنی های پلیمری و رنگ تشکیل شده که این امر به مشابهت حداکثری آن با چوب کمک می کند همچنین به دلیل تولید چوب پلاست در ابعاد و اندازه های مشابه با الوار های چوب این شباهت بیش از پیش نیز جلوه می نماید.