وبلاگ فراکارنو

مبانی طراحی داخلی که هر طراحی باید بداند

 

برای شروع طراحی داخلی چه طراحی داخلی به سبک کلاسیک و چه طراحی داخلی به سبک مدرن ، هفت عنصر طراحی داخلی یعنی فضا، خط، شکل، نور، رنگ، بافت و الگو را که پایه های اصلی هر طراحی داخلی می باشند باید بشناسیم.

 در این مقاله به هفت قانون اصلی طراحی داخلی می پردازیم که شیوه های کاربرد این هفت عنصر را توضیح می دهند. یک طراح داخلی باید به منظور ترتیب بندی این هفت عنصر به خوبی با این قوانین آشنایی داشته باشد.

 

  •  وحدت

قانون وحدت همانگونه که از این اسم بر می آید، بر روی وجود نوعی یگانگی و هارمونی در میان ۷ عنصر به کار رفته ، تاکید دارد.

 طراحی داخلی باید به صورت بصری افراد را به سمت درک یک فضا هدایت کند و بدون اتحاد، این هدایت بصری تنها گیج کننده خواهد بود. همه ی عناصر به کار رفته باید یکدیگر را کامل ساخته و انتقالی ملایم در بین آنها شکل گیرد. وجود توازن مناسب در اشیا، شباهت رنگ، الگو، بافت، حداکثر فضاسازی اشیا، تکرار (گروه بندی) عناصر بر اساس شباهت، ادامه و بر روی هم افتادن عناصر طراحی داخلی تنها چند شیوه برای دستیابی به «اتحاد» در تنظیمات طراحی داخلی مدرن و طراحی داخلی کلاسیک هستند.

 

  • تعادل

قانون تعادل به گسترش منظم عناصر با وزن بصری یکسان و به منظور دستیابی به موازنه ی بصری اطلاق می شود. تعادل تنها هنگامی به دست می آید که وزن بصری عناصر به صورت  برابر در محور یا نقطه ی مرکزی (حقیقی و یا فرضی) گسترده شده است. تعادل از طریق سه روش مشهور قرینه سازی، نامتقارن سازی و محوری به دست می آید. در شیوه ی قرینه سازی، یک فضا به دو بخش مساوی به مرکزیت محور مرکزی تقسیم می شود و هر دو بخش به طور برابر به منظور ایجاد آرامش در محیط زندگی متعادل می شوند. در نامتقارن سازی تعداد فرد عناصر به منظور حفظ محور مرکزی به عنوان نقطه ی مرکزی حفظ می شود. گرچه ایجاد تعادل از طریق نامتقارن سازی نسبت به شیوه ی متقارن سازی تا حدودی دشوار است، خروجی آن در مقایسه با متقارن سازی طبیعی تری و پرانرژی تر خواهد بود. این شیوه برای طراحی داخلی به سبک کلاسیک بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. در دکوراسیون داخلی به سبک کلاسیک نیز میتوان یک مثال ساده زد. تعادل محوری بر حول یک قطعه ی مرکزی (مانند چلچراغ و یا یک میز ناهارخوری گرد) می چرخد که همه ی عناصر دیگر از آن به نظر متشعشع می شوند تا خود را در یک موازنه ی گرد قرار دهند.

 

  •  ریتم

قانون ریتم به ویژه به حرکت میان عناصر مختلف طراحی داخلی اشاره دارد. این حرکت برای حفظ شتاب بصری در میان عناصر با وزن های بصری مختلف ضروری است. عناصری که به سبک قدیمی تکرار می شوند و فضای میان آنها نوعی ریتم پدید می آورند. ریتم در هر فضایی با سه شیوه ی تکرار، تناوب و توالی به دست می آید. تکرار به استفاده ی مکرر از عناصر طراحی همچون رنگ، بافت و الگو یا هر نشان فیزیگی دیگر مانند لوازم دکوری خانه به شیوه ی منظم اطلاق می شود. تناوب شیوه ای از ساخت ریتم است که دو یا چند عنصر به شیوه ای از پیش تعیین شده مانند ABABAB یا ABCAC  و غیره در آن تغییر می کنند. در توالی عناصر به صورت افزایشی یا کاهشی بر اساس اندازه، رنگ و یا هر ویژگی دیگر تنظیم می شوند و بیشتر از این تکنیک طراحی داخلی برای طراحی داخلی به سبک مدرن استفاده می شود.

 

  • تاکید

تاکید قانونی از طراحی داخلی است که بر باور به اینکه قطعه ی مرکزی هنری یا مبلمان باید در نقش نقطه ی تمرکز یا جلب توجه یک فضا قرار گیرد، استوار است. عناصری همچون رنگ، الگو و بافت باید به منظور ایجاد تاکید بر یک نقطه ی متمرکز خاص استفاده شوند. در حقیقت این عناصر باید به شیوه ای که در آن نقطه ی مرکزی بر سایر موارد دکوراسیون چیرگی دارد به کار روند. سایر مواردی که در اطراف نقطه ی مرکزی قرار می گیرند باید آن را کامل نموده و تضادی به وجود آورند که نقطه ی مرکزی را در الویت قرار دهد.

 

  •  کنتراست

کنتراست به تفاوت در درخشندگی یا رنگ اشیا اطلاق می شود که آنها را از یکدیگر متمایز می سازد. در طراحی داخلی کنتراست از طریق سه عنصر رنگ، شکل و فضا به وجود می آید. مثلا با استفاده از بالش هایی با دو رنگ مخالف مانند سیاه وسفید می توان کنتراست ایجاد نمود و یک شی را متمایز ساخت.کنتراست همچنین با ترکیب دو یا چند شکل نیز به وجود می آید: مثلا با ترکیب آینه های گرد و کاناپه ی مستطیلی می توان به تعادل و پراکندگی توجه بین این دو شی رسید. همچنین می توان از طریق تقسیم یک فضا به دو فضای قابل استفاده ی مثبت و منفی کنتراست ایجاد نمود.

 

  •  میزان و نسبت

قوانین میزان و نسبت این اطمینان را به وجود می آورند که اشیا در یک فضا باید به یکدیگر مرتبط باشند. اندازه، شکل یا رنگ اشیا باید در بین آنها هارمونی ایجاد کرده و نسبت آنها نیز حفظ شود. مثلا یک محیط با سقف بلند نشان دهده ی این موضوع است که باید از مبلمان پایه بلند در آن فضا استفاده شود. همچنین بالش های کوچک بر روی یک کاناپه ی بزرگ ممکن است آن را ناتمام باقی بگذارد پس وجود هامونی و تناسب بخصوص برای طراحی داخلی به سبک کلاسیک ضروری است.

 

  •  جزییات

جزییات مانند گیلاس های روی بستنی هستند، شاید زیاد مهم به نظر نرسند اما بدون آنها بستنی کامل نخواهد بود. حال ممکن است این جزییات دکوراسیون داخلی تنها گلدوزی روی کاور یک بالش باشد و یا تنها رنگ این گلدوزی ها، همه ی جزییات تاثیرات خود را در طراحی داخلی خواهند داشت و آنها را در ترکیب کلی متمایز می سازند. هنگامی که همه ی این قوانین را به درستی اجرا کردید وقت آن است که با افزودن جزییات زیبایی فضا را افزایش دهید.

 

 

مهندس مریم اکبری

اطلاعات تماس با فرا کارنو

 

 

 

 

تلفن تماس :

8597 51 22 021

1402 48 22 021

 

پست الکترونیک : Farakarno[at]gmail.com

 

آدرس : تهران ، خیابان شریعتی ، نرسیده به خیابان ملک ، شماره 604