نمای ساختمان به اندازه ظاهر انسان ها اهمیت دارد اگر این مقایسه را برای تعریف اهمیت طراحی و اجرای نمای ساختمان قبول داشته باشیم در می یابیم که نمای ساختمان بیشترین تاثیر را در جلوه بصری بنا دارد و خصوصا در بحث خرید و فروش آپارتمان و یا هر نوع ساختمانی طراحی نمای ساختمان و نوع اجرای آن کلیدی ترین بخش کار است تا جایی که بعضا یک نماسازی زیبا و چشم نواز می تواند چشم متقاضی را بر ایرادات فنی و ساختاری بنا بپوشاند گرچه هدف ما در این مطلب پوشاندن ایرادات ساختمان به واسطه اجرای نمای زیبا و خاص نیست بلکه این امر میزان تاثیر گذاری نمای ساختمان بر کل بنای ساخته شده را شرح می دهد.
در بخش نما ساختمان دو بخش وجود دارد که هر دو مکمل یکدیگر هستند در مرحله اول طراحی نمای ساختمان و در گام بعدی اجرای نمای ساختمان است.
که در بخش طراحی نمای ساختمان مسکونی به صورت مفصل به بخش طراحی نما پرداخته شده است در اینجا قصد داریم بشما را با نحوه اصولی اجرای نما و متریال ها و سبک های معماری مختلف اجرای نما آشنا نماییم امیدواریم تا پایان این مطلب که توسط تیم اجرایی شرکت معماری فراکارنو تهیه شده است با ما همراه باشید.
وقتی صحبت از اجرای نما ساختمان و پروسه نماسازی مطرح می شود باید بدانیم چه قواعد و چهارچوب هایی برای اجرای یک نمای استاندارد و چشم نواز را باید رعایت کنیم تا حاصل کار ما ر ارزش های بنا بیفزاید به این دلیل که با دانستن و داشتن اگاهی نسبت به موارد قانونی و ضوابط شهری و همچنین اصول معماری حاصل کار ما دارای هویت و هارمونی خواهد بود چرا که در اجرای نما ساختمان حتما باید کلی نگری کرد و اینچنین نیست که صرفا با نمای مورد نظر ساختمان خود اندیشید بلکه مسائلی مانند منظر شهری و همگونی نما با نماهای مجاور را نیز باید در نظر داشت.
به عنوان مثال اجرای نمای اپارتمان کلاسیک در معبری که همه ساختمان های آن با طراحی نمای مدرن و یا تلفیقی و غیره اجرا شده اند نتیجه برابری از نظر فرم و زیبایی شناسی با اجرای همین نماسازی در یک معبر با ساختمان های کلاسیک به همراه نخواهد داشت از این رو بحث سبک معماری نمای ساختمان بسیار حائز ارزش است.
نماهای کلاسیک عمدتا توسط نمای سنگ اجرا می شوند و یکی از حساس ترین مدل های نماسازی در شهرهای بزرگ محسوب می گردند به این علت که ضوابط شهرداری به شدت در اجرای نمای کلاسیک دست و پاگیر بوده و حتما طراح نمای ساختمان باید شناخت خوبی از این قوانین داشته باشد.
ماهیت نمای کلاسیک بر حجم استوار است که این امر توسط بیرون زدگی ها و فرورفتگی های نما ایجاد میگردد با توجه به حداقل و حداکثر بیرون زدگی ها در ضوبط شهرداری شهر های مختلف حتما باید در بخش طراح و اجرا به این امر توجه ویژه داشت نکته دوم اجرای نمای سنگی ساختمان در طبقات بالا است که معمولا بیش از دو طبقه اجازه این کار را نخواهید داشت پس اگر تمایل دارید که ساختمان شما یکدست بنظر بیاید حتا باید در انتخاب رنگ سنک نما دقت نمایید که طبقات بالاتر که با پوشش نمای سیمانی اجرا خواهند شد مشکلی از این بابت نداشته باشد.
مورد سوم استفاده از ابزارهای نمای رومی است که در این بخش نیز محدودیت های فراوانی وجود دارد که باید در طراحی نما به آن فکر شده باشد.
در بحث نمای مدرن چه در بخش طراحی نمای مدرن و چه مورد اجرای نمای مدرن با توجه به تنوع متریال و طرح های گوناگون از لحاظ اجرایی ضوابط شرایط مناسب تری نسبت به اجرای نمای رومی و کلاسیک وجود دارد و محدودیت های نمای رومی به علت وجود اِلمان های کلاسیک معماری غربی را ندارد از طرفی با توجه به اینکه در اجرای نمای مدرن طیف بسیار وسیعی از متریال را پیش روی خود داریم (تقریبا هیچ محدودیتی در استفاده از متریال های ساختمانی وجود ندارد) در صورت بروز تعارض با ضوابط به راحتی قابل حل خواهد بود.
تهنا نکته ای که در نمای مدرن با مشکل مواجه خواهد شد به کارگیری شیشه های سرتاسری بدون اکابه و یا حفاظ فلزی و همچنین نرده های شیشه ای برای تراس ها خواهد بود که در صورت داشتن اکابه و یا نرده های فلزی قابل اجرا است.
نماهای تلفیقی به خصوص نمای آجری یکی از ساده ترین راههای ارجای نماست که معمولا آجر ها به دو شیوه خشک و تر قابل اجرا هستند در شیوه اجرای نمای اجری تر با استفاده از ملات اجرها نصب می شوند که هزینه پایینی دارد و در شیوه اجرای نمای آجری خشک آجر ها توسط زیرسازی فلزی اجرا می شوند که هزینه بالاتری دارد و به همین دلیل نیز این شیوه کمتر در کشورمان مرسوم است.
ترکیب سنگ و آجر در نمای ساختمان تلفیقی از سبک های کلاسیک رومی و معماری ایرانی است که به علت وجود معادن خاک رس در ایران از دیرباز آجر یکی از پر مصرف ترین متریال ها بوده که البته امروزه به صورت آجرهای نمای نسوز در دمای بالا تهیه میشوند که مشکل جذب رطوبت و سفیدک زدن نیز برطرف شده است.
اجرای نمای سیمانی ساختمان چند روش و متریال گوناگون دارد در شیوه سنتی که از طریق کروم بندی و شمشه گیری اجرا می شود و در روش های دیگر از طریق بتن های اکسپوز که به صورت پیش ساخته هستند و یا تایل های سیمانی اجرا مر گردد کهمعمولا در اجرای نمای ساختمان های کلاسیک نمای سیمانی به شیوه سنتی بکار گرفته می شود تا بتوان ابزار ها و اشکال مختلف کلاسیک را بر روی نما ایجاد کرد و در نماهای مدرن بیشتر تایل های سیمانی و بتن اکسپوز کاربرد دارد که سطح هندسی و صیغلی دارد و مناسب برای در آوردن احجام هندسی در معماری مدرن هستند.
متریال کامپوزیت جز مصالح متاخر است که حدود نیم قرن از پیدایش ان می گذرد حال آنکه مصالح سنتی ساخت و ساز نظیر سنگ و آجر هزاران سال قدمت دارند کامپوزیت ها از ترکیب مواد پلیمری با روکش آلومینیومی و یک لایه محافظ از جنس رزین های صنعتی تشکیل شده اند و برای نصب نمای کامپوزیت ابتدا زیرسازی و شاسی کشی کار انجام شده و در سپس کاموزیت های سی ان سی شده توسط پیچ و یا پرج بر روی شاسی زیرین قرار می گیرند این نوع نما قابلیت استفاده از هر نوع طرح های سی ان سی شده دارای نوشته و یا تصویر را دارد همچنین در رنگ بندی متنوعی عرضه می شود و سرعت نصب بالایی نیز دارد.