وبلاگ فراکارنو

 اسکیس و راندو در معماری

 

تعریف اسکیس و راندو در معماری

اسکیس یا پیش طرح کلمه ای فرانسوی است esquisse که به زبان انگلیسی Sketch نامیده می شود همانطور که از معنی اسکیس یا پیش طرح بر می آید از این شیوه برای ترسیم های اولیه یک اثر هنری و خلق ایده بهره گرفته می شود که در مراحل بعدی و با تکمیل طرح اولیه تبدیل به راندو می گردد که در ادامه به ان خواهیم پرداخت، اسکیس علاوه بر معماری در هنرهای تجسمی مانند مجسمه سازی و نقاشی و انواع طراحی ها مانند طراحی لباس و طراحی صنعتی و طراحی وب نیز کاربرد دارد.

برای آشنایی بیشتر با اسکیس و متعاقب آن راندو در ابتدا بهتر آن است که بدانیم هدف از اسکیس زدن چیست و چرا این شیوه تا این حد در رشته های هنری فراگیر شده است.

فرض کنید شما یک معمار هستید که در ایام فراغت خود به شهر جدیدی مسافرت کرده اید و در حین حرکت در وسیله نقلیه ساختمانی چشم شما را به خود خیره کرده و ایده ای در ذهنتان ایجاد میگردد، حال اگر بخواهید به سرعت و با حداقل امکانات ایده خام و ناپخته ای که ثانیه ای پیش در ذهن شما ایجاد شده است را ثبت نمایید بهترین روش چه خواهد بود؟

ترسیم اسکیس پاسخ شما خواهد بود و برای این کار تنها به یک مداد و کاغذ نیاز دارید با شرح این مثال بهتر می توانیم مشخصات طراحی اسکیس در معماری را شرح دهیم و علت و چرایی چهارچوب های اسکیس را بازکنیم.

 اسکیس و راندو در معماری

 

اصول اسکیس در معماری

در طراحی پیش طرح در معماری ما تنها از یک رنگ استفاده می کنیم همچنین تناسب مقایس و اسکیل ها برای ما اهمیتی ندارند و دست طراح یا معمار برای تخیل باز است این ویژگی ها را با مثال قبل مقایسه کنید و تصور کنید برای پیاده سازی طراحی نمای ساختمان با دین مناظر شهری ایده ای به ذهن شما متبادر شده است پس در وهله اول کافی است تنها با یک مداد ایده اولیه را پیاده سازی کنید و چه بسا اگر بخواهید با کمک رنگهای مختلف طرح خود را ترسیم کنید دسترسی مناسب به آن نداشته باشید و یا جرقه ای که در ذهنتان شکل گرفته کمرنگ شود.

در طرح اسکیس مسئله زمان و سرعت کار بسیار مهم است و جزئیات در وهله وم به آن اضافه خواهد شد از طرفی در زدن اسکیس ما خود را مقید به رعایت تناسب نمیدانیم تا بتوانیم بی محابا تخیل خود را قوت بخشیم و تمام المان هایی که در ذهنمان نقش بسته را بر روی کاغذ پیاده نماییم و در مراحل بعدی به جزئیات و و ریزه کاری های آن بپردازیم تا ویژگی یک طرح معماری را به دست آورد.

 

 اسکیس و راندو در معماری

 

راندو چیست و چه کاربردی دارد

وقتی پیش طرح ما آماده شد برای تکمیل آن مرحله راندو آغاز می شود در راندو ما رنگ و ابعاد را به اسکیس اضافه میکنیم مثلا پس از زدن اسکیس طراحی داخلی ساختمان در مرحله راندو جزئیات طراحی داخلی به آن اضافه شده، به عنوان نمونه چیدمان مبلمان طراحی نور و ورودی ها در این بخش به طرح اسکیس ما افزوده شده و رنگ آمیزی میگردد در راندو با اضافه شدن عناصر محیط پیرامونی طراحی ما قابل قبول و طبیعی جلوه میکند و این کار بسته به طراح ممکن است تا ریزترین و جزئی ترین بخش های یک طرح پیش رود و در انتهای کار با یک طرح تمام و کمال معماری طرف باشیم که این امر به اهمیت و نوع طرح دارد.

 

 اسکیس و راندو در معماری

 

آموزش اسکیس و راندو

مطالبی که تا اینجا درباره نجوه اسکیس زدن طرح شد بیشتر جنبه کاربری اسکیس را مورد نظر خود قرار می داد اما برای آموزش اسکیس در یک محیط آکادمیک باید اصولی را بیاموزیم که بتوانیم در مواقع مختلف و در شرایط متفاوت با سرعت عمل مناسب و کیفیت بالا که حق مطلب ادا شود اسکیس بزنیم.

درآموزش اسکیس ما از نقطه شروع میکنیم به شکلی که مثلا یک بافت را با نقطه ایجاد می کنیم و سپس به انواع خط مانند پاره خط و نیم خط و خط های لرزان و شارپ و.. می رسیم که قدرت ترسیم خط ما بالا رود و پس از خط به سطح و حجم می رسیم و با ترکیب احجام و سطح پرسپکتیو به وجود می آید و اسکیس ما کامل می گردد در این مرحله راندو و دسن (راپیدی کردن طرح) را شروع می کنیم که عمده کار در بحث آموزش راندو با ماژیک است و البته با انواع ابزارها این کار قابل اجراست مانند آبرنگ و کنته، سیاه قلم و.. که برای افراد حرفه ای کاربرد بیشتری دارد.

در بحث راندو بیشتر برای مشخص شدن بافت و متریال و رنگ طرح و اجرای ریزه کاری ها از این شیوه کمک می گیریم گرچه راندو کردن به وسیله نرم افزار نیز چند صباحی است که ممکن شده گرچه کیفیت راندوی دستی را ندارد.

 

 اسکیس و راندو در معماری

 

کاربرد اسکیس و راندو در طراحی معماری

اصولا راندو برای این امر مورد استفاده قرار می گیرد که طرح مورد نظرمان را به بهترین شکل به طرف مقابل ( طرف مقابل می تواند کارفرما و یا استاد ما باشد) خود ارائه کنیم تا فرد مورد نظر بیشترین درک را از طراحی ما داشته باشد راندو بیشتر در قسمت های مهم طرح اجرا می شود و هدف از راندو کردن ترسیم یک نقاشی نیست که بخواهیم تمامی قسمت ها را رنگ آمیزی نماییم در واقع برای تاکید و اثر بخشی بیشتر بر فهم مخاطب بخش های اصلی را به کمک راندو برجسته و شفاف می نماییم که طرح ما دارای مقیاس و جزئیات باشد.

 

 اسکیس و راندو در معماری

 

 

 

اطلاعات تماس با فرا کارنو

 

 

 

 

تلفن تماس :

8597 51 22 021

1402 48 22 021

 

پست الکترونیک : Farakarno[at]gmail.com

 

آدرس : تهران ، خیابان شریعتی ، نرسیده به خیابان ملک ، شماره 604