وبلاگ فراکارنو

طراحی نمای ساختمان - اصول طراحی نما ساختمان

این مقاله خرد راجع به طراحی نما ساختمان برای دانشجویان معماری و علاقه مندان به طراحی معماری و طراحی نما ساختمان و حتی کارفرما مناسب خواهد بود در این مقاله با روند اخذ مجوز طراحی نما توسط شهرداری ها، اصول طراحی نما و اینکه اگر برای اولین بار قصد طراحی نمای ساختمان داریم چه باید بکنیم و از کجا باید شروع کنیم آشنا می شویم در ادامه با مراحل طراحی نما ساختمان و جزئیات و ریزه کاری های طراحی نما آشنا می شویم.

اگر برای اولین بار قصد طراحی نما ساختمان دارید یا تجربه کمی در بحث طراحی نمای ساختمان دارید در این مقاله معماری به مراحل و اصول طراحی نما ساختمان بر اساس ترتیب مراحل اجرای ساختمان در بخش نما پی خواهید برد:

اولین مرحله برای طراحی نما ساختمان توسط هر معمار بازدید از محل پروژه و بررسی مجاورت ها و همسایگی ها، در نظر گرفتن نمای مجاور و به خصوص روبروی ساختمان است این امر به چند دلیل اهمیت فراوانی دارد اول اینکه کمک میکند نمای ساختمانی که شما قصد طراحی آن را دارید دچار ناهمگونی با سایر املاک و ساختمانهای منطقه نداشته باشد و دوم اینکه در مراحل بعدی برای اخذ مجوز طراحی نما از شهرداری مسیر هموارتری در پیش داشته باشید چرا که همانطور که در ادامه به آن خواهیم پرداخت از نظر مراجع صادر کننده مجوز طراحی نما ساختمان داشتن هارمونی و ارتباط در نمای ساختمانهای یک منطقه یکی از مهم ترین عوامل برای کسب مجوز طراحی شما خواهد بود.

پس از بازدید از محل و بررسی فرم و معماری منطقه طراح معمار با استفاده از پلان معماری ساختمان ابتدا نمای تیغه چینی ها و جا نمایی درب و پنجره و سردر و.. را مشخص می کند با رعایت این موارد شکل کلی حجم نمای ساختمان شما به دست می آید.

مرحله بعدی دیتیل و جزئیات نما ساختمان است که بسته به سبک معماری نما متفاوت خواهد بود بسته به معماری محیط و نظر کارفرما و سلیقه معمار سبک معماری بنا تصویب خواهد شد و سپس به جزئیات نما ساختمان طبق ضوابط شهرداری می پردازیم که هر سبکی مشخصات و جزئیات خاص خود را دارد.

طبق ضوابط ابتدا به فریم بندی و قاب بندی پنجره ها و طراحی تراس و بیرون آمدگی ها و.. میپردازیم و نوع متریال و مصالح مورد نیاز نما را متناسب با سبک معماری ساختمان مشخص می کنیم.

مثلا در طراحی نما کلاسیک بیشتر از سنگ و ابزار های سنگی و سیمانی و در طراحی نمای مدرن چوب و سنگ و آجر و شیشه و در طراحی نما تلفیقی و اسلیمی آجر و کاشی و به کارگیری قوس ها و گنبد های اسلامی استفاده میشود از آنجا که طبق آخرین ضوابط شهرداری تمرکز مدیریت شهری بر طراحی نما ساختمان ایرانی و تلفیقی است اگر اهل انتخاب راههای ساده هستید حتما پیشنهاد میشود از این سبک معماری در طراحی های خود بهره ببرید.

البته ضوابط شهری تنها به نوع سبک محدود نیست مثلا در نماهای پوشش سنگ تنها تا دو طبقه مجاز به استفاده از سنگ نما هستید و پیش آمدگی ها نهایتا تا 15 سانتی متر مجاز به پیشروی خواهید بود. نکته دیگر در این قوانین همانگونه که در ابتدای مطلب به آن اشاره شد همگونی نما ساختمان با ساختمان های مجاور است لذا اگر معمار یا طراح نما تمامی نکات استاندارد در طراحی نمای ساختمان را نیز رعایت کند اما طرح نمای ساختمان همگونی و هارمونی مناسبی با سایر ابنیه محیط نداشته باشد باز هم از فیلتر قوانین شهری عبور نخواهید کرد.

پس از به دست آمدن سبک نما و ترکیب کلی طراحی نما و حجم ساختمان با توجه به سلیقه و طرح معمار نوبت به دیتیل ها و ریزه کاری های ابزار ها و متریال ها و نوع اجرای نمای ساختمان و ارائه نقشه های اجرایی می رسد.

نقشه های اجرایی بخش بسیار مهمی در طراحی نمای شما دارد چرا که در صورت مشکل فنی در نقشه های اجرایی نمای طراحی شده معمار ، توسط تیم اجرای ساختمان مطابق با طرح نما اجرا نخواهد شد و کل زحمت معمار پروژه به هدر خواهد رفت پس از ارائه نقشه های اجرایی تیپ بندی درب و پنجره ها و اینکه چند نوع پنجره و با چه اندازه ها و مشخصاتی در نما خواهیم داشت طراحی نمای ساختمان ما به اتمام می رسد پس از این مرحله نوبت به نورپردازی نمای ساختمان و نمای شب ساختمان میرسد برای نور پردازی نمای ساختمان نکاتی باید مدنظر قرار گیرد از جمله در نظر داشتن میزان مصرف برق چرا که هزینه آن توسط ساکنین بایستی پرداخت شود لذا حتی الامکان باید از به کارگیری پروژکتور ها که مصرف بالایی دارند پرهیز داشت و رو به بهره گیری از نورهای ملایم تر مثل لامپ های هالوژنی بیاوریم که مصرف پایین تری از انرژی داشته باشیم.

اطلاعات تماس با فرا کارنو

 

 

 

 

تلفن تماس :

8597 51 22 021

1402 48 22 021

 

پست الکترونیک : Farakarno[at]gmail.com

 

آدرس : تهران ، خیابان شریعتی ، نرسیده به خیابان ملک ، شماره 604